Klik-Klik

Klik-Klik..

12/10/11

Dear Sumone who always with me...

Entry kalini ditujukan kepada seseorang yang always with me..

jika dulu aku tiada tempat menjadi petunjuk arah mata nie, skang dah ade, hooray!! bukannya apa.. mungkin dah biasa sentiasa bersama.. tapi now i'm 25 big girl.. dulu ye aku boleh menangis.. selama 4 tahun aku menangis dan sentiasa melayan perasaan yang aku rasa macam orang bodoh.. kaku.. tapi alhamdulillah. mmg terasa lambat.. tapi he's always with me... saat saya sakit hinggalah saya sihat.. dan juga hinggalah saya kecundang dengan encik DOMOKUN saya, senang cite.. die sentiasa dengan saya.. 24 jam nk katakan always tu x jugak.. kne berpada2.. hati saya sangat sebak die hanya mampu melihat saya dari kejauhan sahaja, sentiasa menanti saya di hadapan HUKM semata ingin mengetahui keadaan saya, dan sentiasa bertanya perkembangan saya.. ya allah menitisnya air mata bila diingatkan balik... saat paling saya terharu pertama kali dalam hidup saya.. mendapat bunga ros darinya walaupun dia menggunakan nama samaran..

bila MR DOMOKUN saya menduakan saya, ketika itu die sentiasa memberi semangat dan kata2 perangsang yang paling bermakna..even i pergi bantu domokun dalam kesusahan sebaliknya i kne marah... ape yg diperkatakan adalah benar semata-mata.. sekali lagi hati saya sangat sebak memikir yang die begitu terlalu menjaga saya... ya allah kenapa begitu lambat aku mengenalinya.. mungkin ini takdir..

saya 25 tahun seorang wanita.. harus berfikiran ke arah hadapan.. dan die sebenarnya membuka mata saya tentang realiti kehidupan ini...

tatkala aku mendapat tahu bekas tunangku telah mendirikan rumahtangga.. pada mulanya aku mmg tak boleh menerima hakikat.. malam tue aku terpaksa berterus terang dengan apa yang aku buat.. pada mulanya die agak marah.. aku bimbang bila die akan berlalu pergi meninggalkan aku.. dan putus asa.. setiap kali aku duduk sambil ditemani lagu dan diari.. ingatanku kepadanya tetap ada.. teringat tatkala die begitu susah hati dan sanggup menanti depan pintu utama dan sanggup ambil cuti selama bnyak mungkin... dan memberi aku sejambak bunga rose.. ya ampunn.. bahagiaa terasa..

nak lagi bunga rose kalo ade rezeki... terbayang if dapat suprise bunga rose again...hehehehe..
for me now he always with me.. even i dah xde pape sekalipun dengan die.. die akan sentiasa dengan i x kira apepun...

" Ya allah, berikan die kehidupan yang sempurna, kerana die telah banyak menyedarkan hambamu yang cetek pemikiran ini ya allah.. ....."

sekali lagi, aku bersyukur dipertemukan dengan die walau terlambat.. tapi aku bahagia dengan setiap kata-kata semangat yang diberi.... thanks sangat to my MR BLISS

21/11/09

Coklat????

KEBAIKAN COKLAT……

Coklat bukan sahaja gemar dinikmati oleh si anak kecil.Khabarnya,coklat banyak memberi kebaikan kesihatan,kecantikan dan ghairah orang dewasa?Sebab itulah coklat sering menjadi hadiah untuk orang tersayang pada hari-hari tertentu.Mengapa coklat dijadikan sebagai lambang cinta?Apa kandungan zat yang terdapat di dalamnya sehingga ‘makanan lazat’ ini digemari ramai?.Adakah coklat ini boleh dilabelkan sebagai makanan menyihatkan atau sebaliknya?



1- Coklat Untuk Kesihatan

Coklat dengan kandungan biji koko memiliki lebih dari 70% kebaikan untuk kesihatan,kerana coklat kaya dengan kandungan antioksida iaitu fenol dan flavonoid.Dengan adanya antioksida ia mampu menangkap radikel bebas dalam tubuh.Kandungan antioksida ini tiga kali lebih banyak dari teh hijau,minuman yang selama ini sering dianggap sebagai sumber antioksida.Disebabkan fungsi antioksidanya itu maka minuman coklat sesuai dijadikan sebagai minuman kesihatan.Fenol, sebagai antioksida mampu mengurangkan kadar kolestrol dalam darah sehingga mampu mengurangkan risiko terkena serangan jantung dan dikatakan boleh membantu mencegah timbulnya kanser dalam tubuh serta mencegah terjadinya strok mahupun darah tinggi.Selain itu,kandungan lemak pada coklat berkualiti tinggi dan bebas kolestrol.Ia tidak menyumbat pembuluh darah.

2- Coklat Kaya Vitamin

Coklat juga mempunyai beberapa vitamin yang berguna bagi tubuh seperti vitamin A,vitamin B1,vitamin C,vitamin D,dan vitamin E.Selain itu coklat juga mempunyai zat dan khasiat pemakanan yang penting untuk tubuh seperti zat besi,kalium dan kalsium.Koko pula terdapat sumber magnesium semula jadi yang tinggi.Jika seseorang kekurangan magnesium ia boleh mengakibatkan hipertensi,penyakit jantung,diabetes,sakit persendian dan masalah bulanan wanita,pra menstruasi (PMS).Dengan menikmati coklat,ia mampu menambah magnesium dalam zat keperluan harian yang menyebabkan meningkatnya kadar progesterone pada wanita.Hal ini boleh mengurangkan kesan negatif dari PMS.


3- Coklat Itu Menenangkan

Rasa tenang yang timbul setelah menikmati coklat bukan sekadar perasaan sahaja.Malah coklat juga mengandungi ratusan zat yang memungkinkan terjadinya reaksi kimia di otak.Zat-zat inilah yang kemudian akan merangsang aktifnya serotonin di otak yang selanjutnya akan mengalirkan perasaan tenang dalam diri individu.Selain itu,zat terbanyak yang terkandung dalam coklat adalah theobromine yang dapat mensimulasikan jaringan sarat dan jantung yang membuat kamu terjaga dan bersemangat.Kesan ini juga boleh diperolehi dari kafein pada kopi atau teh.Manfaat lainnya.ia juga boleh membantu meredakan batuk.

4- Coklat Untuk Kecantikan

Kebaikan lain dari coklat adalah kecantikan.Kandungan antioksida yang ada di dalamnya dapat mencegah penuaan awal.Maka tidak hairanlah jika kini wujud satu kaedah baru dalam dunia kecantikan iaitu lulur coklat yang sangat baik untuk kecantikan kulit.


5- Coklat Bibitkan Rasa Cinta

Coklat juga mengandungi phenylethylamine yang berfungsi membantu penyerapan dalam otak dan menghasilkan dopamine yang akan menyebabkan perasaan gembira,meningkatkan rasa tertarik dan dapat menimbulkan perasaan jatuh cinta.Itulah alasan yang boleh digunakan,mengaoa coklat sering dijadikan sebagai hadiah tanda cinta.


6- Coklat Untuk Ghairah Seks

Alasan mengapa ramai orang memberikan coklat buat orang tersayang kerana coklat sering dianggap sebagai makanan cinta.Mungkin ini disebabkan oleh teksturnya yang lembut dan mudah larut secara perlahan saat dikulum dalam mulut.Ini memberikan kesan sensual bagi orang yang menikmatinya.Selain itu,coklat dapat memberikan kesan nyaman,rileks dan dapat meningkatkan ghairah seksual.

9/11/09

27 - 10 - 2009

Setahun.....

sume itu telah berlalu... perjalanan masih jauh.. namun aku masih tercari2 arah kehidupan ku sebenar... dimana... dimana.. dan dimana... mmg perit bila kite hidup tanpa insan yg tersayang... namun hati kepingin bahagia seperti insan lain...tp bila..... kuasa allah kite tak dapat nk ubah...

harini... sakit abah berulang kembali... membuatkan aku teringat kenangan tahun lepas.. 27 hb oktober 2008... ramai sanak saudara dtg kemari.. dtg membawa harapan untuk menerima bakal insan baru.. namun 3 hari selepas mengecapi kebahagiaan akhirnya terbongkar segalanaya.. perit sgt nk terima.. mula2 susah nk belajar hidup sendiri.. sukar nk belajar menjadi org asing...

smpai bila aku harus menunggu untuk ku bertemu cinta sejati.. smpai bila.. jika die muncul akan ku jaga sepertimana ku jaga diriku.. nape susah dan payah nk menepis segala dugaan kan.. namun aku gagahi jua tempuh liku2 kehidupan ini..

bila diingatkan hal yg lepas.. knape baru skang.. npee x dr dlu lg.. tidaklah aku membuang masa menenti dan terus menanti... biarlah aku tahu dahulu dr hdup merana.. tp knape kejam sgat kau menyeksa hati aku.. 4 tahun aku lalui dgan penuh sabar.. knape ini yg kau balas..sdih.. sdih..sdih..

sememangnya aku dpat merasa yg kau kini bahagia dgan pilihanmu... aku dpat merasa segalanya... biarlah hakikatnya hati aku terluka.. merana.. asalkan kau bahagi hendaknya...
mgkin kite ditakdirkan berpisah.. ada lebih baiknya dari bersama..

ya allah.. aku bersyukur diatas ketentuanmu.. dan segala petunjukmu... berikanlah aku kegembiraan dan kebahagiaan.. jgn kau rampas kembali sepertimana kau merampas hatinya kepada org lain.. perit sgat untuk dilupakan..

alhamdulillah kini ku lebih selesa.. dan bahagi hendaknya. apa yg pasti langkah masih jauh...

29/10/09

Syurga Cinta..


2 Hari Lepas.. sedang asyik belek2 Buku..VCD.. n DVD.. tetiba terdetik hati nk tgkk citer SYURGA CINTA... cite tue mmg best n layan... hero baru balik dari oversea mengamalkan cara hidup bebas...

nk dijadikan cerita.. sedang asyik layan cite tue tetiba air mata keluar tatkala bila hero terpaksa memutuskan hubungan dengan heroin dpan kengkawan die.. heeee x patut... ade ke patut mamat tue buat cmtue.. setelah lme gak die kawan n tackle.. rsenye ade baik bia hilang kawan demi cinta untuk selamanya.. heeee rse nk rejam je mamat tue.. hahahah awal jgn marah ya..

pas2 diakhir part yg paling sweeet bila awl melamar heliza dgan iringan muzik n lagu n juga menggunakan kete control tuk bawa heliza ke tempat yg sepatutnya...

26/10/09

Modal Serendah RM 5.00...

RM 5.00???

100% modal kepada kite???

Tak Percaya????



Jom KIte Buat Duit...Tak Perlu modal beribu2 dan beratus...


Biar Bermula Dari Bawah, Insyallah Jika Berusaha Keras Pasti Berjaya..Dimana ada peluang disitu ada jalan untuk kite berjaya..


Tak Perlu Modal Yang Banyak Modal Hanya RM 5.00 Sahaja.. Sikit2 lama2 jadi bukit...


Jom2 Jangan Lepaskan Peluang...



Klik Disini : http://www.danaraya.com/?id=lurvehaniey

Ym : lurve1402

Makan - Makan...


Hish.. smalam balik keje terus je otw balik rumah.. almaklumlah takut abah tinggalkan kite.. huhuhu.. tp so bored bila tgu adik balik dari sekolah.. letih nk tgk kerenah die nk mcm2,, mengada2 betoi budak mashem tue... geramnye tgkk... heeeeee..

after that were going dinner time, huishh time tue hujan lebat sgt2.. x nampak jalan plak tue.. kesian abah drive... dgan petir lagi.. heee ngeri... when borak2 dlam kete xsedar yang kami nie dh smpai di satu kdai makan yang paling most popular di kajang D-Muar area jalan nak g cheras tue...
Nyum2 ape yg best kat situ mee bandung.. walawei...

ntah kenapa smlam tetipa plak terasa nk makan banyak.. huishhh.. 1st round aku mam nasi goreng pataya.. 2nd round aku makan mee bandung.. ya allah.. balik tue kepala n perut jem.. x penah2 aku melantak bnyak sgat.. hahahahahahaha.... kesian adik smalam die takde kawan nk borak n tgk tv.. sbb akk die dah tintongg...

P/s : 28 hb November nie besday budak mashem tue.. ape aku nk bagi ehh...

25/10/09

Wantedd...



Picture Taken By Mama..

18/10/2009

Spelah Puna Tangan Ni kan... kate mama tangan yang seludup acar penuh satu beg plastik... apepun mmg Best time tue.. kebetulan plak besday nenek... wow.. mmg kebetulan... yg pasti tema kaler hijau.. mmg sweet sgat... masa rewang reramai tue mmg syiokk.. potong bawang.. kopek nenas. tgk nenek2 dan atuk2 dan makcik2 berkumpul reramai... mmg best.. tue lah kalo penangan buat kenduri kat kampung mmg best n layan...

Umairah With Adam..



18/10/2009

Picture Taken By Me..

22/10/09

Santai...

Parent Aku Nie suka santai... mmg best lah.. kalo g kfc tue kekadang kul 12 pon leh jadi santai... kalo g old town plak selagi pintu metro point tu x lock selagi tue dikata kan santai... adapaun begitu aku bersyukur sbb mama n abah sporting sgt2..
mana x nya.. dieorg nie ksuka berjalan..dan melancong ke sana sini..
santai-santai lah yg paling best skali hati tenang hidup pun senang...
santai2 nie leh buat satu katan kekeluargaan makin kukuh dengan gelak tawa...

wah2.. nanti kalo aku nk cari calon suami pon kalo leh yang jnis suka berjalan.. hahahahaha....

ni masa kat kfc...



ni plak masa kat old townn...

Cinema Time.. Papadom

Hye.. Lama gak ehh x Updated Cite terbaru... Now tutup cite lama.. kite open nu book..whoishhh Haritu aku g Tgk Cte PAPADOM.. best sgt..ade part yang buat hati tersentuh tau... mcm2.. tapi yang pasti mama n abah mmg sporting sgat.. mana x nya..kalo ajak tgk wayang je... diorg lah org yang petama duk nunggu kami...
tapi haritu aku pergi tgk dgan kak ina, uncle din, adik, mama abah n my cousin.. ain... alahai... sebelum nie pon kami kalo p tgk wayang msti 1 family... mmg kami suka bab2 santai2 nie....



kami satu famili suka g santai2.. sbb ini dpat mengeratkan ikatan kekeluargaan antara satu sama lain.. tgk wayang adalah satu terapi yang boleh buat kita hlang tension.. yang pasti mama and abah tetap world...



Yang ni Plak My Love aunty n Sporting Uncle... Bersahaja je kan.. bukannya ape.. dieorang nie kalo bab2 santai.. bg lah tau dieorg gerenti dh tercegat kat muka pintu...